sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Sieniä (lampaankääpää) ja puolukoita. Sheep polyphore & lingonberries

 Tunsin eilen itseni hyväksi ihmiseksi:
ennen kahta oltiin jo Miehen kanssa poimittu
kaksi ämpäriä puolukoita ja kaksi ämpäriä
lampaanpääkää, käyty kaupassa ja laitettu ruokaa ja...


"Lampaankäävän lakki on nuorena kermanvalkoinen, mutta vanhemmiten se muttuu kellertäväksi ja vaaleanruskean pilkulliseksi. Lampaankäävän lakki on epäsäännöllisen muotoinen ja paikoitellen painunut. Sen leveys on noin 5–20 cm. Jalka on valkoinen, tukeva ja lyhyt. Pillit ovat valkoiset, matalat, tiheät ja johteiset. Sen tuoksu on hyvin mieto. Paksu malto on valkoista, mutta kuumennuksen jälkeen ja vanhemmiten se muuttuu keltaiseksi. - - Typäskäävästä lampaankäävän voi erottaa esimerkiksi keittämällä tai paistamalla sienet. Lampaankäävän malto kellastuu kuumennettaessa, typäskäävällä se värjäytyy vaalean ruskeaksi." täältä


"Lampaankääpä on erinomainen ruokasieni, joka ei tarvitse esikäsittelyä. Tässäkin lajissa kaikkein vanhimpien yksilöiden keräämistä kannattaa välttää, niiden karvaan maun vuoksi. Lampaankääpä on kauppasieni, joka menestyy parhaiten tuoreiden havumetsien sammaleisilla rinteillä. Esiintyy erityisesti Etelä-Suomessa, mutta paikoitellen myös pohjoisempana. Kasvaa yllättävän suurissakin ryhmissä ja lajin otollisin keruuaika elokuusta lokakuuhun saakka."  täältä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti