perjantai 10. syyskuuta 2010

Naisvuori, Mikkeli


Mikkelin Naisvuori, 43 metriä Saimaan yläpuolella, sijaitsee aivan keskustassa. Kansanperinteen mukaan Naisvuori on saanut nimensä naisista, jotka huolissaan ovat kiivenneet mäelle katsomaan miestensä taisteluja nuijasodassa 1567 (jossa alkeellisesti aseistautuneet antautuneet talonpojat tapettiin Savilahden pappilan pihalla) tai Porrassalmen taistelussa 1789 (jolloin ruotsalaiset joukot koostuen pääasiassa suomalaisista ottivat yhteen venäläisten kanssa).


Naisvuorelle rakennettiin 1800-luvulla hienostoravintola ja 1900-luvun alussa vesitorni, jonka avajaisia vietettiin vappuna 1912 ja joka on vanhin Suomessa säilynyt vesitorni. Vesitornin reunassa on paviljonki, jossa tarjotaan edelleenkin kesäisin herkullisia vohveleita. Näkötorniinkin pääsee kiipeämään maisemia katselemaan.

Sotien aikana vesitornissa toimi ilmavalvonta. Välirauhan aikana Naisvuoren luolastoon louhittiin Päämajan viestikeskus Lokki, joka toimii nyttemmin museona.  Luolastoon on lisäksi louhittu uimahalli. Naisvuorella pidetään  kesäteatteriesityksiä ja konsertteja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti