lauantai 23. tammikuuta 2010

Uudet hedelmäpuut. I am worried about my new orchard!

Toissakesänä hankin hedelmäpuita, jotka eivät vielä tietystikään kukkineet viime kesänä. Mitenkähän ne selviävät näistä pakkasista?

1 Aunen päärynä (ison kiven luona)

Päärynä on voimakaskasvuinen puu, jolla on leveähkö latvus. Keskikokoiset, pitkulaiset, pitkä- ja ohutkantaiset hedelmät kypsyvät syyskuun puolivälissä. Päärynän maku on "tavallisen päärynäinen".
Kukinnon väri on valkoinen. Aunen päärynä on vaatimaton maan laadun suhteen (vaatii tuoreen, emäksisen ja runsasravinteisen kasvualustan). Aunen päärynää kuvataan mehukkaaksi, makeahkoksi ja miellyttävän makuiseksi talouspäärynäksi, joka kestää tyydyttävästi tauteja. Puu on itsepölyttyvä, mutta ristipölytystä suositellaan. Hedelmät ovat punaruskeita ja keskikokoisia ja kypsyvät säilytyksen aikana lokakuussa. Satoisuus alkaa myöhään, mutta sato on säännöllinen ja runsas.


                                                                    (Suorakanava Oy)


                (Kotitaimi)

2 Parikkalan tumma luumu (koivun vieressä)

Parikkalan tumma luumu on Kaakkois-Suomesta kauan viljelty ja hyvin menestyvä tummanpunainen punaluumu, makea ja paksukuorinen. Hedelmät kypsyvät elokuussa ja säilyvät parisen viikkoa ja ovat keskikokoisia, tummia ja paksukuorisia sekä aromikkaita. Luumulaji on itsepölyttyinen ja käytetään paljon hillona. Luumu kasvaa noin 3 - 6 metriä korkeaksi pikkupuuksi ja on satoikäinen 4 - 5 vuoden kuluttua istutuksesta.


             (Leena Nurmi)

3 Viipurin punaluumu

Viipurin punaluumusta en ole löytänyt juurikaan tietoja saati sitten kuvia. Kyseessä on kuitenkin Anttolasta löydetty, sinne aikoinaan Viipurista tuotu luumukanta. Hedelmät ovat  keskikokoisia, ohutkuorisia, vaaleapunapisteisiä tai viiruisia, maultaan aromikkaita ja makeita. Puu on voimakaskasvuinen ja itsepölytteinen ja myyjien mukaan parhaita punaluumujamme.


       (Hirvensalmen taimisto)


Luumu menestyy parhaiten niukkaravinteisessa maassa eikä se myöhemminkään kaipaa kovin paljon lisälannoitusta. Liikaa lannoitettu luumu ei asetu talvilepoon ajoissa, rehevöityy, kukkii huonosti ja saa kirvoja. Matalaan kohopenkkiin istutettu puu kasvaa hyvin. Puut tarvitsevat leikkauksia  hyvin vähän, sillä ne kasvavat yleensä sopivan malliseksi itsestään.
 
4 Arttulan kirsikka

Arttulan kirsikan hedelmä on keskikokoinen, lievähappoinen ja makeahko, amarellityyppinen ja sopii tuoremarjaksi. Puu on 3 - 4-metrinen, osittain itsepölyttyvä mutta ristipölytyksestä hyötyvä. Se viihtyy suojaisalla ja lämpimällä kasvupaikalla ja kaipaa lannoitusta ja kalkitsemista. Kukinto on valkoinen.


                                                               (Hirvensalmen taimisto)


5 Kirsikka Huvimajan kuulasmarja (omenapuun vieressä)

Huvimaja on satoisa amarellityyppinen itsepölyttyvä pakkasenkestävä maatiaiskanta. Hedelmät ovat punaisia, suuria ja makeahkoja, runsas sato alkaa jo 3 - 4-vuotiaana.


               (Kotitaimi)


Suomessa kirsikoista kasvatetaan lähinnä hapankirsikoita, jotka jaetaan vaaleisiin amarelleihin ja tummiin morelleihin. Puut kasvavat korkeintaan 5 - 8-metrisiksi.




Laitoin hedelmäpuille jänisverkon ympärille, kun viime kesänä pihalla loikki varsin kesy jänis. Sitä ei tosin ole tänä vuonna näkynyt. Mitenkähän näille mahtaa käydä näin pakkastalvena; ovat III-alueen kasveja ja me olemme IV-alueella...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti