maanantai 16. elokuuta 2010

Jaakko Heinimäen kolumnista Että kauan eläisit ja menestyisit

" Kymmenen käskyä ei ole kovin erikoinen normikokoelma. Sitä noudattamalla ei tulla vielä moraalin mestareiksi: se, että ei tapa, huoraa eikä varasta, on vähintä, mitä ihmiseltä voidaan vaatia. Kymmenen käskyä edistää säällisen elämän alkeita, moraalin minimiä. Etiikan alkeisiin kuuluu myös taju siitä, ettei ihmisen arvoa mitata millään, ei varsinkaan tehokkuudella ja tuottavuudella."

"Käskyä kunnioittaa isää ja äitiä ei ole tarkoitettu lapsille. Se on tarkoitettu aikuisille. - - Siinä muinaisessa paimentolaisyhteisössä, jossa kymmenen käskyn kokoelma syntyi, käsky kunnioittaa vanhempiaan oli osoitettu aikuisille. - - Neljäs käsky ei puhu lastenkasvatuksesta. Se puhuu vanhustenhoidosta."

"Neljänteen käskyyn liittyy lupaus: ...että kauan eläisit ja menestyisit maan päällä. Lupaus pitkästä iästä ja menestymisestä alleviivaa sitä, kuinka konkreettisesta asiasta käsky puhuu: jos itse opetan lapsilleni kunnioittavaa ja huolehtivaa suhtautumista vanhempiin, saattaa olla, että oma vanhuuteni on turvattu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti