lauantai 17. huhtikuuta 2010

Kerimäen kirkko. Kerimäki ChurchKerimäen kirkosta olen postannut blogiini talvisia ulkokuvia; nyt on vuorossa sisäkuvat. Kirkon arkkitehtuuria toistava kellotapuli, jossa on varsin korkea harmaakivinen alaosa, on rakennettu 1847.

Kirkko on kooltaan varsin massiivinen.

Kirkkokansa on tullut entisaikaan veneillä Puruvettä pitkin Jouhenlahden rantaan. Venevajojen ja kirkon välinen kirkkotie on säilynyt tähän päivään saakka. Kerimäen kirkko on pohjakaavaltaan kaksoisristikirkko, jossa on korkea kupoli. Kirkko edustaa  "empiregotiikkaa" suippokaari- ja nelilehdykkäaiheineen. Kirkko on todellinen aikansa kirvesmiestaitojen ja puurakentamisen taidonnäyte. Lehtereitä on kahdessa kerroksessa, ja hongasta rakennut pilarit on maalattu marmorikuvioisiksi. Sisätila on valoisa ja kaunis. Matalalla riippuvat valaisimet ovat Stenbäckin suunnittelemat ja vuodelta 1911.
Alttaritaulun aiheena on tervetulotoivotus: "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon."  Alttaritaulun on maalannut vuonna 1890 Aleksandra Såltin, joka aikoinaan oli naistaiteen uranuurtajia; yleensä tytöille ei tuohon aikaan suotu taideopintoja - ja myöhemmin leskeksi jäätyään Såltin pystyikin sitten elättämään lapsiaan taidetta tekemällä.

Taivas on avara ja katto korkealla.

Kirkon yleisväritys, vaaleanharmaan ja valkoisen yhdistelmä, on äärettömän kaunis.


Kovat kirkonpenkit, jossa on ilmeisesti naulat tavaroiden ripustamista varten.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti