sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Pitkiä pellavia! Pancake Day. Fettisdag

Laskiainena laskeudutaan paastoon seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä.  Myös katolisissa maissa juhlistetaan paaston alkamista.

Suomalaisen laskiaisen menot ovat liittyneet yhteen muinaisen pakana-ajan vuodenvaihteen juhlan kanssa. Se oli työnjuhla, jolloin naiset lopettivat pellavien ja villojen kehräämisen langoiksi. Mäenlasku oli ilonpidon yksi muoto, jolloin toivottiin onnea tulevalle vuodelle toivomalla pitkiä pellavia.

Enää laskiaista ei yhdistetä talonpoikaiseen perinteeseen, vaan hyvästellään pimein vuodenaika ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisen perinneruokiin kuuluu hernekeitto.


Me olemme tänä laskiaisena hiihtäneet 14 kilometriä ja keittäneet hernekeittoa ja laskiaispullien sijaan tehneet pannukakkua. Hernekeitto on hyvä ja halpa ruoka itse tehtynäkin, kunhan muistaa edellisenä iltana panna herneet likoon ja malttaa kypsytellä keittoa vähintäänkin 1,5 tuntia. Mausteeksi sinappia ja meiramia, lihaksi käy palvikinkku, keittoliha tai vaikkapa jauheliha.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti