lauantai 19. joulukuuta 2009

Joulun valmistelut ovat jo pitkällä

Nettipuutarhalta tilasin isoja amaryllyksen mukuloita, jotka kaikki lähtivät vähän liiankin hyvin kukkaan: piti laittaa kukat viileään viikoksi, ettei kukinta mene ohi ennen joulua. Hankin kolmea väriä: valkoista, puna-valkoista ja punaista; valkoinen ei tosin ollut ihan valkoinen.


Näin ihania kortteja Helena ja Henna valmistivat itsenäisyyspäivänä. Tänäkin vuonna tapahtui joulun ihme: kortit lähtivät ajoissa punaisissa kuorissa (koululta viimeisenä päivänä!).


Onneksi ehdin jäädyttää jäälyhdyt ennen kovia pakkasia. Pakkasessa palelluttaa helposti näppinsä, kun kiikuttaa ulos märkiä lyhtyjä. Noin vuorokausi ulkona ämpärissä riittää noin viidessä asteessa.

Tänä vuonna särkyi kaksi lyhdettä vettä poistettaessa, mutta ei haittaa: kun vie lohjenneet palaset märkinä ulos, ne liimautuvat pakkasessa toisiinsa kiinni, jos palaset ovat kohtuullisen kokoisia.

Noin kymmenen jäälyhtyä lienee sopiva määrä pieneen omakotitalopihaan; jos tekee enemmän, kynttilöiden määrä on mahdoton, jos vähemmän, piha ei ole ole niin näyttävä. Toki yhdestäkin jäälyhdystä tulee hyvä mieli.

Parhaimpina jäälyhtykynttilöinä pidän tällä hetkellä Pirkan muovisia valkoisia ulkokynttilöitä. Tosin niistä tulee jätettä - ehkä alakoululaiset voisivat askarrella niistä jotain. Isoja polttelen joulun aikana; pienet riittävät koko illaksi ja yöksi näin ennen joulua.


Perjantaiaamuna eli viimeisenä työpäivänä ennen joulua maisema näytti tältä:

...ja hetkeä myöhemmin tältä:

Saapa nähdä, ehtivätkö nämä sukat pukinkonttiin. Tiukoille menee; postipaketit lähtevät maanantaina.Joulun valoja on tuotu sisällekin.

Pentikillä on täydellisen kauniita lasisia kynttilänjalkoja (tämän vuoden ostos) ja isoja valkoisia ulkolyhtyjä (viime vuoden ostos). Joka jouluksi pitää saada jotain uutta, mutta kestävän kehityksen periaatteella: ei kertakäyttökamaa eikä tarpeetonta tilpehööriä. Joskus käy ihan sääliksi nuoret, jotka keräävät kaikenmoista krääsää eivätkä ymmärrä, että sitä kertyy varsin nopeasti vuosien mittaan nurkat täyteen. Toisaalta pieni hemmottelu ja kaunis ympäristö tekee hyvää... Liiallista nuukuuttakaan en ymmärrä.


Jouluksi piti ommella punaiset tyynynpäälliset.

Ja ketkäs ne tässä...

1 kommentti:

  1. Kaunista, hyvin kaunista.

    Oikein mukavaa uutta vuotta teille kaikille!

    VastaaPoista